INSPIRACJE / Przepisy / 3 czerwca 2016

Domowy sernik

Sprawdź przepis na nasz pyszny domowy sernik!

Składniki:

  • 8 jaj
  • 60 g rodzynek
  • 100 g masła osełka
  • 1 kg zmielonego sera 4% tłuszczu (np. President)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 220 g ksylitolu
  • 1 cukier wanilinowy (16g)
  • Zapach migdałowy i waniliowy do smaku (po 1/3 opakowania)

Przygotowanie

Żółtka ucieramy z ksylitolem i cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy masło i dalej ucieramy. Do masy dodajemy ser i dalej miksujemy. W trakcie dodajemy mąkę ziemniaczaną i zapachy.

Białko ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do wcześniej przygotowywanej masy. Wszystko razem dokładnie miksujemy a na koniec wsypujemy rodzynki (wcześniej należy je sparzyć gorącą wodą, aby były bardziej miękkie). Masę wylewamy na okrągłą, dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 1-1h 20 min w temp. 160°C.

UWAGA: sernik nie ma typowego spodu. Można go zrobić dodatkowo np. z pełnoziarnistych herbatników. Herbatniki moczymy w mleku sojowym (robimy to szybko, aby herbatniki nie namiękły za bardzo) i układamy je na dno blachy. Na taki spód wylewamy przygotowana masę sernikową.

168 kcal / 100g

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Biuro COiO: Warszawa, ul. Kazimierzowska 43 lok. 1, info@coio.pl

Odwiedź rekomendowane placówki!

Sprawdź, jak się z nami skontaktować oraz znajdź adres najbliższej placówki.